søndag 21. september 2008

Støtter MIFF en palestinsk stat?

(UTENRIKSKOMMENTAREN): Går Frp inn for opprettelsen av en palestinsk stat? ble formann Siv Jensen spurt på MIFF-møtet i Oslo 26. august.


Skrevet av Conrad Myrland, Med Israel for fred

Jensen tok noen sekunders betenkningstid før hun svarte: «Jeg tror det er veldig viktig at vi bidrar til at også det palestinske folket får fred. De har den samme retten som alle oss andre til å få fred. Og de må ha et sted å bo de også. De må det.»

Med Israel for fred (MIFF) har fått det samme spørsmålet som Jensen noen ganger. – MIFF tar ikke noe standpunkt for eller imot en palestinsk stat, svarer vi. På liknende måte svarer vi også på mange andre politiske spørsmål som israelerne internt er svært uenige om. MIFF har plass til medlemmer med ulike syn, slik det også er veldig ulike syn innad i Israel. Ved å ikke innta noe standpunkt kan vi også bedre formidle israelernes egne synspunkter, for og imot, med troverdighet.

Når det gjelder en palestinsk stat formidler MIFF det som er situasjonen i Israel, og som Jensen nok har oppfattet under sitt Israel-besøk i februar: Et stort flertall av jødene i landet er villige til å trekke seg ut fra det meste av Vestbredden og overlate dette området til palestinsk kontroll - hvis det bare kan føre til ekte fred.

Alternativene er verre

Når et stort flertall av jødene i Israel støtter tanken om en palestinsk stat i prinsippet, er det fordi de synes alternativene er verre. Alternativene er:

a) Annektere Vestbredden og Gaza-stripen og gi alle som bor der stemmerett og andre borgerrettigheter. Det vil bringe en stor arabisk befolkning inn i Israel, og det er stor fare for at det ikke er mange år før Israel får arabisk flertall. (Tendensen i Israel går derfor delvis i motsatt retning. Stadig flere går inn for å avstå landområder i Nord-Israel som er dominert av en arabisk befolkning.)

b) Annektere områdene og la palestinerne bo der uten borgerrettigheter og uten stemmerett. Verden vil ikke godta dette som en varig løsning, og svært mange av Israels jøder mener også at det er prinsipielt uholdbart.

c) Annektere områdene og jage ut palestinerne som bor der. Det ville ikke bli godtatt av verden, og de aller fleste jøder i Israel ville være imot det av moralske grunner.

d) En fredeligere variant av det siste alternativet er å betale enorme summer til palestinerne for at flest mulig skal flytte frivillig. Men det er neppe noen som vil betale de beløpene som er nødvendige, og det er ikke sikkert at mange nok arabere ville flytte uansett beløp.

e) I perioden siden 1967 har det vært fremmet også andre forslag, som for eksempel delingsløsninger med Jordan. Slike tanker er temmelig politisk døde for øyeblikket.

Vanskelig

Alternativet som partene sitter igjen med er en stat for jødene og en annen stat for palestinerne, hvor hver gruppe kan være i flertall i sin stat og utvikle seg etter sin egenart. Dersom en tostatsløsning blir realisert, risikerer jødene i Israel å miste adgang til viktige deler av det gamle Israels land, inklusiv mange hellige steder. Til tross for dette er de fleste israelerne villig til å gå inn for løsningen, men bare hvis det kan gi ekte fred.

I forhandlingene som har pågått det siste året mellom statsminister Ehud Olmert og PA-formann Mahmoud Abbas, skal Israel ha foreslått å beholde mellom to og syv prosent av Vestbredden («bosetningsblokkene»), og at resten blir en palestinsk stat sammen med hele Gaza. I tillegg skal den palestinske staten få et område av Israel i tilknytning til Gaza for å kompensere for det området Israel beholder av Vestbredden. Yasser Arafat avviste noe liknende i 2001, det gjenstår å se hva som blir resultatet nå.

Grunnen til at det ikke er blitt en palestinsk stat for lenge siden, er at det dessverre ikke er noe som tyder på at en slik stat vil leve i fred med Israel. Den vil i beste fall bli et terror-reir, eller enda verre - et oppmarsjområde for fiendtlige hærer og raketter, i verste fall med atomvåpen.

I dagens situasjon er det en av MIFFs fremste oppgaver å forklare hvorfor en palestinsk stat ikke er mulig i praksis, i hvert fall ikke på kort sikt. Det er de aller fleste israelerne enige om.

Fra Dagen Magazinets papirutgave, fredag 19. september 2008

Conrad Myrland er daglig leder i organisasjonen Med Israel for fred (MIFF), og redaktør av nettstedet miff.no.

Ingen kommentarer: