onsdag 3. desember 2008

Intervju i DagenMagazinet i dag v/Ove Eikje.


Immigranter fra 120 land


OVE EIKJE
Publisert 03.12.2008
FOTO: OVE EIKJE
HJELPER UNGDOM: – Vi tar blant ansvar for 7.000 ungdommer som lever i faresonen over hele Israel, fordi de er forsømt, forteller direktør Yacov Snir i organisasjonen Keren Hayesod.
Dette opplyser direktør Yacov Snir i organisasjonen Keren Hayesod til DagenMagazinet.
Keren Hayesod er den økonomiske avdelingen i Jewish Agency, og har som oppgave å samle inn penger for å hjelpe jøder hjem til Israel. Immigrasjonen var høyest i 1990 da nærmere 200.000 jøder kom til Israel, i forbindelse med at kommunismen gikk i oppløsning blant annet i tidligere Sovjetunionen.
Men i de siste årene har det kommet stadig færre immigranter. I fjor var det under 20.000 personer, og prognosene ser ut til at det i år blir omtrent det samme.
Viktig brikke
– Keren Hayesod er en viktig brikke i arbeidet med å bygge Israel. Vi holder på med veggene, og taket mangler, men vi skal fortsette med å hjelpe fattige og forfulgte jøder rundt i verden hjem. Vi er svært takknemlig for støtten fra Hjelp Jødene Hjem, sa Yacov Snir da norske israelsvenner besøkte organisasjonens hovedkvarter i Jerusalem.
Direktøren pekte på at de hjelper også nye immigranter etter at de er kommet til sitt nye hjemland.
110.000 etiopiske jøder
Yacov Snir opplyste at i de siste 15 årene har Jewish Agency hjulpet 110.000 etiopiske immigranter til Israel og gjennom den første harde tiden i sitt nye hjemland.
– De kommer fra et u-land uten vann og elektrisitet og til et moderne samfunn der de blant annet kan bruke datamaskiner – i løpet av noen timers reise. Dette er en vanskeligere sak enn å gå gjennom Det røde hav, mente Snir.
Han la ikke skjul på at det er et ressurskrevende prosjekt å bringe hjem de siste falasha-jødene fra Etiopia, der omkring 1.400 mennesker venter på å flytte til Israel. Noen av dem har ventet lenge, og nå ber de ansvarlige myndigheter om at alle Israels venner må bli med på denne dugnaden.DM

Ingen kommentarer: