fredag 24. oktober 2008

Israelske popartister til Norge.


Artikkel i avisen DagenMagazinet, torsdag 23.10.2008.

The Idan Raichel project er et av de største musikalske suksessene i Israel i dag. Nå kommer gruppen til Norge.
Birgit Opheim

Det er de to kommunene Gran og Lunner som har invitert Idan Raichel med venner til sin markering av mangfoldsåret 2008. Gruppen skal ha konsert i kveld, torsdag, i Lunnerhallen på Roa, femti minutter fra Oslo.

— Vi ønsket oss Raichel fordi musikken hans gjenspeiler musikktradisjonen til flyktningene og immigrantene som er bosatt i våre kommuner, sier Ingrid Birkeli, programrådgiver i flyktningtjenesten og leder for arrangementskomiteen.
— Wergelandsåret markeres samtidig med mangfoldsåret og derfor ville vi å ha jøder til stede. Jødenes situasjon var Wergelands fanesak. Vi vil at respekt og toleranse skal gjelde både overfor jøder, muslimer og kristne. Wergeland kjempet for dette, men det er like aktuelt i dag, sier hun.

Kjærlighet og toleranse

Da Idan Raichel dukket opp på den israelske musikkscenen i 2002, var det nettopp med et budskap om kjærlighet og toleranse. Den 29-år gamle komponisten, produsenten og keyboard-spilleren har selv øst-europeiske røtter. Da han ble innkalt til obligatorisk militærtjeneste ble Raichel med i et militært rockeband som med israelske og europeiske hitlåter på programmet reiste på turnè til militærbaser.
Det som kanskje kom til å prege Raichel mest, musikalsk sett, var at han valgte å arbeide blant vanskeligstilt ungdom på en internatskole etter avsluttet militærtjeneste. Skolen var full av unge immigranter fra Etiopia og de introduserte ham for etiopisk popmusikk og folkemelodier.
- Jeg la merke til at immigrantene fra Etiopia forandret navnene sine da de kom til Israel. De forsøkte å bli assimilert i den vestlige kulturen og tok ikke vare på røttene sine, sier Raichel i følge den offisielle nettsiden til «The Idan Raichel project». Selv begynte han å gå til etiopiske barer, klubber og synagoger i Tel Aviv og lærte på den måten mye om etiopisk musikk og kultur.

Israelsk mangfold
Samtidig med at Idan Raichel ble kjent med etiopisk musikk tok han jobber for andre popmusikere. Etter noen år var han klar til å gå løs på et prosjekt som gjenspeilte hans egne musikalske idealer.
Raichel hadde lenge vært fascinert av mangfoldet i Israel og ønsket å vise dette gjennom sin egen musikk. Han inviterte 70 venner og kolleger som representerte ulike etniske og musikalske røtter til å delta i sitt musikalske eksperiment. Den første singelen «Båi» (Kom), hørtes helt annerledes ut enn noe annet israelere hadde hørt før og den tok landet med storm. Raichel besluttet å invitere sju selvstendige artister til å bringe med seg sin musikalske kultur og sitt talent på scenen.
- Ingen skulle ha en ledende posisjon. Vi satt i en halv-sirkel slik at hver musiker fikk anledning til å demonstrere det han eller hun hadde å tilby, forteller Raichel på nettstedet sitt. Tanken var å bringe sammen jevnbyrdige personer med ulik bakgrunn.
- Hvis jeg hadde kalt albumet bare «Idan Raichel», ville folk ha trodd at Raichel var hovedstemmen i alle sangene. Jeg har skrevet sangene og det er jeg som har arrangert og produsert dem, men jeg opptrer sammen med andre vokalister og musikere. Vi er heller ikke noen gruppe. Det er noe midt i mellom, forklarer han på nettstedet.
The Idan Raichel project har hatt mange ulike deltagere. Cabra Casey er av etiopisk avstamming, men ble født i en flyktningleir i Sudan da foreldrene hennes var på vei til Israel. Mira Anwar Awad vokste opp i den israelske byen Haifa og synger på arabisk. Sergio Braams er fra Surinam på den karibiske kysten av Sør-Amerika. Også eldre, kjente israelske musikere har samarbeidet med Raichel. Yihia Tsubara er en av dem, og har deltatt med tekst fra den tradisjonelle jemenittiske bønneboken blandet med moderne elektroniske rytmer.

Vakte oppsikt

Da Idan Raichel i sommer sa ja til å bli intervjuet av den britisk-pakistanske journalisten Riz Khan i Al Jazeera, vakte det oppsikt i hjemlandet Israel. Myndighetene mener den arabiske nyhetskanalen oppfordrer til vold og Israel har derfor boikottet Al Jazeera. Raichel selv var imidlertid ikke i tvil om at han ville stille til intervju.
— For meg var det en mulighet til å nå ut til stater som er fiender av Israel, sa han til Ha`aaretz.com TV. Riz Kahn presenterte Idan Raichel som en artist som forsøker å forene i en region preget av splittelse.
(23.10.2008 kl. 05:00 Sist oppdatert:23.10.2008 kl. 09:46)

Ingen kommentarer: