torsdag 23. oktober 2008

Toraens gledesdag. Simchat Torah.


Bønnens kraft på Simchat Torah
Jerusalem Post 2006.10.11

Det største jødiske bønnesjal - tallit - som noensinne er laget, skal sendes til en synagoge i USA.


Verdens største bønnesjal- tallit - på 10 X 8 meter.

Avslutningen på denne hellige perioden, Rosh Hasjanah(nyttår), Yom Kippur(Forsoningsdagen) og Succot(Løvhyttefesten) er Simchat Torah. Man feirer Torahens glede, Simchat Torah, og den feires om aftenen til Shemini Atzeret. Denne festen er hverken nevnt i Torah eller i Talmud, men den er nevnt i Zohar (Pinhas Rano), og Rabbi Yitzhak Giaat (1100 tallet) har skrevet om denne eldgamle tradisjonen.

Bønnesjalet, på hebraisk tallit, skal brukes av jødiske barn i denne synagogen på Simchat Torah, som i år starter på lørdag aften den 14. oktober.

På Simchat Torah viser man glede over Torahen og dens skrifter. Torahen (de fem Mosebøkene) blir lest i synagogene hver sjabbát, dvs. delt i 54 porsjoner. På Simchat Torah er man fremme ved det siste kapittelet i 5. Mosebok, og etter å ha lest dette avsnittet starter man forfra igjen, med første kapittel i 1. Mosebok. Jødene leser hele Bibelen, Mishna og Talmud året rundt. Men vi har et spesielt forhold til Torahen som får særskilt oppmerksomhet hver sjabbát.

Simchat Torah er en fest der man uttrykker sin kjærlighet til Gud og Guds ord, og gleden på denne dagen er dobbelt: Man er glad for at man er ferdig med å lese Torahen, og man er glad for at man får anledning til å begynne lesingen på nytt. Simchat Torah-feiringen starter om kvelden med hakafot-prosesjoner med Torahen i synagogen. Alle Torah-rullene tas ut fra Torah-skapet og bæres rundt i synagogen av alle som er til stede. Hele landsbyen samler seg til fest, og man synger og danser med Torah-rullene til sent på natt.

1 kommentar:

Dina sa...

Wohoo, that is one BIG tallit!
Shalom to you from Jerusalem.